BenKa Uitgeverij

Founded: BenKa Uitgeverij

‘If you want something done right, do it yourself.’ Dat is de vrije vertaling van (toneel)schrijver Charles-Guillaume Étienne, die in het stuk Bruis et Palaprat schreef ‘On n’est jamais servi si bien que par soi-même.’

Nou is het nogal een vrije vertaling, maar daarom niet minder waar. ‘Als je iets goed wilt doen, moet je het zelf doen.’ En waarom niet inderdaad? Dezelfde gedachte had ik afgelopen maanden. De ervaringen met mijn eerste boek (de biografie van Nii Lamptey) smaakten eigenlijk naar meer. Niet alleen het schrijven, maar ook het hele uitgeefproces vond ik daarbij uitermate interessant. Maar als schrijver heb je over het algemeen niet veel zeggenschap over de koers van een uitgever.

Je kan dan twee dingen doen: of bepaalde dingen accepteren, of voortaan alles zelf doen. En laat ik nu voor dat laatste hebben gekozen.

Samen met compagnon Richard Bender (Riesj-Art Media & Communicatie) heb ik BenKa Uitgeverij opgericht. Richard is onder meer hoofdredacteur van B2B-magazine Sport & Life en ook hij had de wens om een eigen uitgeverij te starten. Met de oprichting van BenKa kunnen we voortaan onze eigen koers bepalen. Spannend, maar ontzettend gaaf. En uiteraard hebben we vertrouwen in ons eigen kunnen.

Een van de eerste projecten is inmiddels een feit: de eBook-versie van mijn eigen boek. Maar met BenKa gaan we meer doen:dan alleen onze eigen media uitgeven. Zo wordt in het najaar van 2020 een nieuw boek uitgegeven van niemand minder dan hiphop-pionier Def P. Hou de website, twitter en facebook van BenKa in de gaten voor het laatste nieuws. We hebben er zin in!